1. Panghartian Kadaharan Instan (siap saji)
Kadaharan
anu instan atanapi siap saji nyaeta jenis kadaharan anu di kemas jeung gampang
nyajikeunana, tur praktis, atawa sakur
kadaharan anu diolah make cara anu sederhana.
Kadaharan eta umumna di jieun ku Industri Pangolahan Pangan ngagunakeun tekhnologi luhur anu biasana ngagunakeun zat adiktif pikeun bahan pangawetna oge citra rasa pikeun produkna . kadaharan siap saji atanapi Instan biasana mangrupakeun lauk pauk dina kemasan, saperti mie Insatan, Nugget corn Flaks Kanggo sarapan isuk.
Kadaharan eta umumna di jieun ku Industri Pangolahan Pangan ngagunakeun tekhnologi luhur anu biasana ngagunakeun zat adiktif pikeun bahan pangawetna oge citra rasa pikeun produkna . kadaharan siap saji atanapi Instan biasana mangrupakeun lauk pauk dina kemasan, saperti mie Insatan, Nugget corn Flaks Kanggo sarapan isuk.
2. Contoh
kandungan bahan anu aya dina Mie Instan
Bahan-bahan anu aya dina mie Instan nyaeta :
1).
Bumbu
Bumbu anu digunakeun dina mie di antarana
nyaeta MSG atawa Vetsin. Titik kritisna aya dina Media mikrobal, nyaeta media
anu biasa di pake keur ngalahirkeun mikroorganisme anu fungsina kangge fermentasi bahan baku Vetsin.
Sedengkeun bahan pelengkap mie instan
nyaeta bahan-bahan panggurih anu disebut HVP jeung yeast
extract. HVP atawa hidrolized vegetable
protein mangrupakeun jenis protein anu
dihidrolisasi ngange asam klorida atawa
enzim. Ieu anu jadi pertanyaan naha tina binatang, tutumbuhan atawa
mikroorganisme, ari tina binatang kudu jelas binatang naon jeung kumaha
meuncitna? Sedengkeun yeast extract anu jadi titik kritisna nyaeta asam animo
anu tina binatang tea.
2). Bahan keur nambah rasa
2). Bahan keur nambah rasa
Bahan keur nambah rasa atawa flavor salamina
digunakeun keur nyieun mie instan. Bahan ieu anu mere rasa mie, naha rek ayam
bawang, ayam panggang, kari ayam soto ayam, baso jeung sajabana. Titik kritis flavor aya dina
sumbu flavor , ari sumbu flavorna tina binatang kudu jelas binatang naon jeung
kumaha meuncitna. Kitu deui jenis flavor anu tina rambut atawa bagian tinu lain
tina awak manusa jelas statusna haram.
3). Minyak sayur
3). Minyak sayur
Minyak sayur jadi masalah ari sumberna tina
sasatoan atawa dicampur ku lemak sasatoan.
4). Solid Ingredient
4). Solid Ingredient
Solid ingredient nyaeta bahan-bahan
pelengkap anu mangrupakeun sosis,
suwiran ayam, bawang goring, cabe kering jeung sajabana titik kritisna tangtu tina sumber hewani anu di gunakeun
5). Kecap dan sambal
Kecap jeung sambel oge kudu dipaluru. Kecap bisa ngagunakeun flavor, MSG, kaldu tulang pikeun nambah kalezatanana.
5). Kecap dan sambal
Kecap jeung sambel oge kudu dipaluru. Kecap bisa ngagunakeun flavor, MSG, kaldu tulang pikeun nambah kalezatanana.
Dina hal ieu anu kudu di perhatikeun nyaeta ari
masak mie instan tong dipasak babarengan jeung bumbuna, margi MSG anu aya dina
kandunganana ari di pasak di luhureun suhu 120 0C berpotensi jadi
karsinogen anu mawa kanker , perhatikeun prosedur panyajian mie instan, kabeh
nganjurkeun pikeun masak heula mie na nembe bumbuna ditaburkeun dina luhur
mangkok.
3. Macem-macem kadaharan siap saji atawa instan
Golongan kadaharan siap saji anu matak ngarusak kasehatan numutkeun WHO.
a. Kadaharan
gorengan
Golongan ieu umumna kandungan kalorina loba,
kandungan lemak / minyak jeung oksigena luhur ari di dahar terus-terusan
ngakibatkeun awak gendut kacenderungan anu dahar gorengan bisa ngakibatkeun
kanker
b. kadaharan
kalengan
Naha anu mangrupakeun buah kalengan atawa daging kalengan, kadaharan ieu
kandungan gizina parantos reksak
c. kadaharan
asinan
Dina proses pangasinan dibutuhkeun uyah anu
loba, hal ieu anu ngakibatkeun kandungan uyahna
kaliwat bates,anu antukna nambah beban ginjal
d. Kadaharan
daging anu diproses (ham, sosis, dll)
Kadaharan ieu ngandung garam nitrit anu
nyebabkeun kanker
e. kadaharan tina lemak daging jeung jerohan
Sing sanaos kadahran ieu ngagaduhan
kadar protein anu hade , tapi dina daging anu ngandung lemak tina
jerohan anu angandung kolestrol
f.
Olahan Keju
Pami sering dahar olahan keju bisa nyebabkeun darah tinggi
g. Mi Instant
Dahareun ieu kagolong kadaharan anu kandungan
uyahna ageung , miskin vitamina jeung mineral anu bisa ngajadikeun anu daharna
gagal ginjal
h. Kadaharan anu dipanggang/dibakar
Kadaharan anu ngandung zat anu ngajadikeun
kanker
i.
Sajian Amis beku.
Anu Termasuk golongan ieu nyaeta ice cream, cake beku jsb salain ngarusak kana
huntu oge ngarusak kana lambung
j.
Manisan kering
Ngandung garam nitrat.
4. Dampak tina kadaharan siap saji/instan
Kadaharan anu siap saji atawa instan anu sering
kuurang didahar rasana anu ngeunah jeung
tampilan kemasan anu endah anu matak ngagugah rasa dahar, ternyata nyimpen kandungan anu ngabahayakeun
keur awak urang. Zat-zat kawas kolestrol jeung lemak jenuh anu aya dina
kadaharan instan bisa ngakibatkeun macem-macem panyakit diantarana :
a.
Kadaharan siap saji ngamicu panyakit diabetes
Biasana kadaharan anu dikemas pikeun
kadaharan siap saji kadar gulana ngaliwatan batas utamana gula buatan, goreng
keur kasehatan awak margi bisa ngajadikeun panyakit gula atawa diabetes.
Minuman anu ngandung soda, cake, jeung cookies ngandung loba gula buatan jeung
saeutik vitamina, sedengkeun kabutuhan gula keur awak ulah leuwih tina 4 gram atawa sasendik
sapopoena.
Upama urang kaseringan dahar jeung nginum
kadaharan siap saji / instan pasti ngakibatkeun lemak jeung darah naek, anu
antukna urang jadi gendut, sakur awak urang naek kiloana tangtu peluang
panyakit datang teh lewih loba, numutkeun Professor Jhon Spertus, Universitas
Missouri, Kansas cumarios : sakur jalma anu sering dahar kadaharan siap saji
pasti beurat awakna ningkat jeung ngagaduhan resiko diabetes.
b.
Kadaharan
siap saji micu panyakit jantung
The American Heart Association nganjurkeun
ulah loba teuing dahar daging anu ngandung lemak jenuh tinggi jeung trans fat,
sodium, kolestrol kawas burger keju jeung kadaharan anu di goreng tangtuna mere masalah kana jantung, lobakeun
dahar sayuran leuwuih hade
Sabener namah, kabeh kolestrol anu di
butuhkeun pikeun awak diproduksi ku hate, ari aya kalewihan kolestrol eta tina
kadaharan siap saji anu ngandung loba kolestrol misalna daging beureum (sapi),
jeroan (Hate,otak limpa)krim jeung mentega.
Sakur awak anu loba kandungan kolestrolna,
peluang panyakit jantung the leuwih deukeut.
c.
Kadaharan
cepat saji memicu hipertensi
Sodium anu loba anu ngancik dina kadaharan
siap saji bisa ngakibatkeun aliran getih naek anu rentang ngalahirkeun panyakit
hipertensi.
d.
Kadaharan
siap saji micu panyakit kanker usus jeung kanker
payudara
Satured fat oge loba ditimukeun dina
kadaharan fast food anu bahaya keur awak zat eta pisan anu ngarangsang organ
hate pikeun ngalahirkeun loba kolestrol.
Lobana jumlah satured fat dina kadaharan fast
food bakal nimbulkeun kanker, utamana
kanker usus jeung kanker payudara ,
Lemak tina daging, susu, mangrupakeun sumber utama tina satured fat.
e.
Kadaharan
siap saji micu maag
Kabiasaan jajan kadaharan siap saji
ngakibatkeun panyakit maag . margi umumna kadaharan siap saji luhur
karbohidratna tapi handap seratna
.contohna kadaharan anu di goreng. Biasana fast food oge sering
gandung pangawet, penyedap, pewarna, pengental, jeung bahan-bahan kimia tambahan anu kurang hade
keur sistim pencernaan anu antukana boga panyakit maag.
f.
Kadaharan siap saji micu panyakit gagal ginjal
Kadar protein anu loba di timukeun dina
kadahran siap saji bakal ngareksak
ginjal atawa nyien pagawean ginjal tambah beurat . eta anu nyebabkeun panyakit
gagal ginjal teh.
5.
Tarekah ngurangan dampak negative tina kadaharan
siap saji
Pikeun ngurangan dampak negative zat adiktif
kadaharan aya sababaraha tarekah anu kudu ditarekahan dantarana :
1. Secara Internal
Ngurangan dahar kadaharan siap saji, lobakeun
dahar sasayuran jeung buah-buahan anu ngandung vitamin jeung zat antikarsinogen diantarana vitamin A,C,E .
Mere pangartian ka kulawarga tina bahayana
zat adiktif, ngawaskeun jajana putra-putrina sangkan ulah jajan sambarangan,
hadenamah ka sakola the mawa bekel ti imah
2. Secara Eksternal
- Produsen
Diperlukeun
kasadaran jeung tanggung jawab produsen pikeun ngurangan pamakean zat adiktif
dina kadaharanana, ngimformasikeun komposisi kadaharan anu jelas termasuk zat
adiktif anu ditambahkeunana.
·
Pamarentah
Nyieun
pangawasan jeung tindakan anu tegas ka produsen –produsen anu ngalanggar aturan
pamarentah jeung neruskeun program PMT-AS (Program Makanan Tamabahan-Anak
Sekolah)
- Non-pamarentah (LSM)
Nyieun
klompok konsumen, ngadorong tumuwuh
masarakat salaku anu ngawas kabijakan public, ngantisipasi kabijakan
global anu angakibatkeun kurang hade pikeun konsumen
Tidak ada komentar:
Posting Komentar